
Rule Number Existing Rule Edited Rule (highlight changes) Comments
1.3 Offensive or objectionable garments are not allowed on the 

range. Anyone wearing items deemed to be offensive or 
objectionable will be asked to leave the range facility. The 
Range Master will have final authority regarding garments 
deemed offensive or objectionable.

Offensive or objectionable garments are not allowed on the 
range. Anyone wearing items deemed to be offensive or 
objectionable will be asked to leave the range facility. The 
Range Master Match Director will have final authority 
regarding garments deemed offensive or objectionable.

So this aligns with USPSA Competition rules

2.4 (new) Safety Areas are not defined in the current SCSA rules.  
Add section 2.4 from the USPSA Competition rules

2.4 Safety Areas
The host organization is responsible for the construction 
and placement of a sufficient number of Safety Areas for the 
match. They should be conveniently placed and easily 
identified with signs. At Tier II or higher matches, Safety 
Areas must include a table with the safe direction and 
boundaries clearly shown.
2.4.1 Competitors are permitted to use the Safety Areas for 
the activities stated below provided they remain within the 
boundaries of the Safety Area and the firearm is pointed in 
a safe direction. Violations are subject to match 
disqualification (see Rules 10.3.1 & 10.3.10).
2.4.1.1 Casing, uncasing, and holstering unloaded firearms.
2.4.1.2 Practice the mounting, drawing, “dry-firing” and re-
holstering of unloaded firearms.
2.4.1.3 Practice the insertion and removal of empty 
magazines and/or to cycle the action of a firearm.
2.4.1.4 Conduct inspections, stripping, cleaning, repairs and 
maintenance of firearms, component parts and other 
accessories.
2.4.2 Dummy ammunition (including practice or training 
rounds, snap caps and empty cases), loaded magazines, 
loaded speed loading devices and live rounds must not be 
handled in a Safety Area under any circumstances (see 
Rule 10.3.10).

A member pointed out that we don't define safety areas in 
SCSA and what the allowed actions are

6.7.1 Pistol Caliber Carbine Open: This is the Pistol Caliber 
Carbine race division. All legal Pistol Caliber Carbines, to 
include short-barreled rifles, are allowed. Optics and 
Compensators are specifically allowed, suppressors are not 
allowed.

Pistol Caliber Carbine Open: This is the Pistol Caliber 
Carbine race division. All legal Pistol Caliber Carbines, to 
include short-barreled rifles, are allowed. Optics and 
Compensators are specifically allowed, suppressors are not 
allowed.

Let suppressor legality be defined only in App. D8.  Some 
were reading that suppressors were forbidden in Optics 
PCC and okay in Irons PCC because 6.7.2 didn't mention 
suppressors.  App. D8 states no suppressors for PCC at all.  
This edit makes 6.7.1 read like the other division statements 
in Chapter 6

8.3.8.2 Rimfire pistol – show clear and holster or case. (Trigger 
need not be pulled.)

Rimfire pistol – show clear and holster or case. (Trigger 
need not be pulled.) RO may say "If clear, bag."

After working an Area USPSA match and all the questioning 
looks from rimfire shooters, why not allow 'hammer down' be 
omitted?

8.3.8.3 Rimfire Rifle – show clear, flag, and case. (Trigger need not 
be pulled.) Note: The bolt must be closed on a chamber 
flag.

Rimfire Rifle – show clear, flag, and case/muzzle up. 
(Trigger need not be pulled.) Note: The bolt must be closed 
on a chamber flag. RO may say "If clear, flag."

See above.  Just don't know if we add to the list of 
commands in 8.3.8 or mention the variation in the subrules

8.5 new Movement
8.5.1 new Except when the competitor is actually aiming or shooting at 

targets, all movement (see Appendix A3) must be 
accomplished with the fingers visibly outside the trigger 
guard and the safety should be engaged. The firearm must 
be pointed in a safe direction.

Added to clarify movement and finger position during Outer 
Limits.  Copy of proposed edit of 8.5.1 in Comp Rules

10.3.7 Moving (taking more than one step) with finger inside of 
trigger guard.

Failure to keep the finger outside the trigger guard during 
movement in accordance with Section 8.5.

Basically replacing SC 10.3.7 to match Comp 10.5.10



10.3.13 (new) NA Failing to point the muzzle of a PCC at a side berm or back 
stop during casing/uncasing or removing/replacing on a 
conveyance or sweeping any person with the muzzle of a 
PCC, whether loaded or not, even if a chamber flag is 
inserted. Side berms/backstops may be used for casing and 
uncasing or removing from/placing on conveyances only. All 
other gun handling with the PCC, e.g., sight pictures, turning 
dots on/off, cleaning, dry-fire, repairs, etc., must be 
accomplished in a safety area or under the direct 
supervision of a Range Officer. Checking if dot is on/off, 
removing dot cover, and turning dot on/off may be done at 
casing/uncasing area provided the PCC is flagged and the 
muzzle remains in a safe direction. The berm/backstop is 
not required while removing/returning a properly flagged 
PCC from/to a vehicle providing all other safety rules are 
followed.

Basically, sweeping during the COF is the only thing 
covered in the current rules.  This was copied from the 
Competition rules.  Copied the current proposed edit for 
Comp Rules

App. D3/D9 #6 Compensators permitted:  RFPI/RFPO/RFRI/RFRO: Yes Add: Suppressors are prohibited Occasional questions about suppressors for rimfire, I guess 
to make it harder to pick up shots.  Not in there right now 
because nobody thought anyone would do it.

App. D5, #18 Yes, 43 ounces with empty magazine Yes, 45 ounces with empty magazine So it matches Competition rules.  We forgot to update 
SCSA.
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